Enver Şimşek, 1986 yılında Almanya’ya ekmek parası için gitti. Önce fabrika işçisi oldu, sonra ise çiçekçi. Ancak, 9 Eylül 2000 tarihinde gündüz vakti Nürnberg’deki dükkânına giren eli silahlı kişiler, Şimşek’i 8 kurşunla yaralayıp kayıplara karıştı.
Kurşunların çoğu yüzüne isabet eden Şimşek, iki gün boyunca hastanede yaşam mücadelesi verdi. Ancak yapılan tüm müdahaleler ve sevenlerinin desteği onu hayatta tutmaya yetmedi. Enver Şimşek, 11 Eylül 2000’de hayata gözlerini yumdu. Bu süreçte ise eşi Adile Şimşek, kıskançlık cinayeti olabileceği gerekçesi ile polis tarafından sorgulandı. Katili ilk aşamada yakında aramayı seçen yetkililer, daha sonra ise Şimşek’in uyuşturucu mafyası ile bağlantısı olabileceğini öne sürdü. Bu teoriden de sonuç alınamayınca, olay terör örgütü PKK ile ilişkilendirilmeye çalışıldı.
O günlerde ortaya çıkarılmasa da 2 çocuk babası Enver Şimşek, ırkçı terör örgütü NSU’nun bilinen ilk kurbanı olmuştu. Şimşek’in ardından örgüt, 2007 yılına kadar 7’si Türk olmak üzere 9 can daha aldı. Maalesef ki yetkililer bu art arda işlenen cinayetlerin arkasında hep başka suçlular aradı. Ülkede yıllarca faillerin bulunamayışının nedeni de: karartılan deliller, “derin devlet-örgüt ilişkisi”, ihmal ve tanıkların şüpheli ölümleri oldu. Bu durum Türk toplumunun, Almanya’ya olan güvenini yerle bir etti. İlk cinayetten 13 yıl sonra NSU’nun hayatta kalan tek üyesi Beate Zschäpe’nin yargı önüne çıkarılması da Türklerin zedelenen güvenini tamir etmeye yetmedi.
Bugün Enver Şimşek’in 8 kurşunla hedef alındığı o korkunç, ırkçı saldırının yıl dönümü…Bu menfur saldırı sadece bir şahsa yönelik adi bir cinayet değil; aynı zamanda kendi kültürüyle, diliyle ve inancıyla Almanya’da eşit yurttaş olarak yaşamak isteyen Türk toplumunun doğrudan varlığına kasteden bir nefret cinayetiydi.
Almanya’da ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün ilk kurbanı Enver Şimşek adına Zwickau kentinde dikilen meşe ağacının 2 gün önce kimliği bilinmeyen kişilerce kesilmesinin ardından aynı yere konulan bir bank da tahrip edildi.
Zwickau polisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Schwanenteichgelaende adlı alanda NSU kurbanı Şimşek için dikilen ağacın cuma günü kesildiği hatırlatılarak ardından aynı yere konulan ağaçtan yapılmış ve üzerinde NSU kurbanlarının anısına yazılmış yazının bulunduğu bir bankın da dün gece kimliği bilinmeyen kişilerce tahrip edildiği belirtildi.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Saksonya eyaletinin Zwickau kentinde 8 Eylül’de dikilen meşe ağacının kesilmesine tepki göstermiş ve ”Gerçekten üzücü bir durum. Bu çirkin olay en kısa zamanda aydınlatılmalı ve şiddetle kınanmalı.” ifadesini kullanmıştı.
Enver Şimşek, 9 Eylül 2000’de terör örgütü NSU üyesi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt tarafından Nürnberg’de çiçek sattığı arabada silahla vurulmuştu.
Hastanede iki gün yaşam mücadelesi veren Enver Şimşek, 11 Eylül 2000’de hayatını kaybetmişti.
NSU’nun varlığı Kasım 2011’de tesadüf sonucu Thüringen eyaletinde gün yüzüne çıkmış, ardından Federal Başsavcılık soruşturma başlamıştı.
Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar düzenlemek ve banka soymak suçlamalarıyla 2013’te görülmeye başlanan NSU terör örgütü davasında, 11 Temmuz 2018’de açıklanan kararda, baş sanık Beate Zschaepe ömür boyu hapse çarptırılmış, örgüte yardım ve yataklık eden 4 sanık da 2,5 ile 10 yıl arasında hapis cezası almıştı. NSU üyelerinden Böhnhard ve Mundlos, 4 Kasım 2011’de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş ve intihar ettikleri öne sürülmüştü.
Kaynak: TRT Haber