SINIR Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Avrupa’nın Türkiye ile mülteci anlaşmasının ahlaki ve hukuki sorumluluklarından tarihi bir vazgeçme olduğunu belirtti. AB liderlerine açık mektup yayınlayan MSF Başkanı Joanne Liu, anlaşmanın ülkelere para vererek sığınma hakkı zorunluluğundan kurtulabilecekleri gibi sorunlu bir sinyal yolladığını kaydetti. Liu, Avrupa’nın göçmenlere yönelik tanıdığı konaklama imkânlarının “utanç verici” olduğunu da kaydetti.
160 bin mültecinin yerleştirilmesini kabul eden Avrupa Birliği kota sistemi kararına karşılık birçok Avrupa ülkesinin hala kota sistemini uygulamakta ağır davrandığı açıklandı. AB’nin karar verdiği kota sistemini uygulamakta birçok devlet ya başarısız oldu ya da kotayı uygulamayı reddetti.
Yerleştirme kotalarına uyulmaması durumunda 250 bin avro para cezası verileceği kararı Macaristan hükümetince şantaj olarak değerlendirildi. AB Komisyonu’nun incelemesine göre kota kararına rağmen yılın başından bu yana sadece 272 mülteci yerleştirildi. 6 bin 200 mülteci alması planlanan Polonya 1 milyar 75 milyon dolar para cezası ödeyerek sorumluluğundan kurtuldu.
Vişegrad ülkeleri olarak adlandırılan Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya Avrupa Birliği tarafından önerilen zorunlu kota uygulamasına kesinlikle karşı çıkıyor ve tek bir mülteci bile kabul etmeye yanaşmıyorlar. Macaristan hükümeti sonbaharda bir referanduma giderek “mültecilere hayır” politikasını halka da onaylatmak istiyor.