Sosyal medya platformları Instagram ve Facebook‘un ana şirketi Meta, Ukrayna‘daki savaşa destek veren Ruslar ve savaşa katılan Rus askerlerine karşı şiddet içerikli mesajlara izin vermek üzere kurallarını esnetti. Meta İletişim Direktörü Andy Stone yazılı açıklamada bulundu. Stone “Rusya’nın Ukrayna’ya işgali sonucu, ‘Rus işgalcilere ölüm’ gibi normalde kurallarımızı ihlal edecek şiddet içerikli siyasi ifade türlerine geçici olarak izin veriyoruz. Rus sivillere karşı belirli içeriklere halen izin vermiyoruz.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Washington Post’un haberine göre Meta, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “ölüm” çağrısı yapan içeriklere de izin verecek. Ayrıca Ukrayna işgaline destek veren Rusları hedef alan içerikler de bir süre engellenmeyecek. Facebook ve Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya platformunun kullanımı Rusya’da engellenmişti.
Facebook Myanmar’daki soykırıma yardım etmişti
Facebook’un Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yapılan soykırıma yardım ettiği ortaya çıkmıştı. İnsan hakları kuruluşu Global Witness ekibi, Facebook’un kurallarını ihlal etmeyen bir Myanmar askeri hayran sayfasını beğendi. Algoritmalar, bir süre sonra siteye şiddet içerikli sayfalar önermeye başladı. Facebook, 2018’de Müslümanların camilerde silah stokladığı yalanlarını da ön plana çıkardı. Soykırımda sadece o yıl 24 bin Müslüman katledildi. Facebook’un Myanmar’daki etnik şiddetin artmasında, Arakanlı Müslümanlara uygulanan soykırımda ve Etiyopya’da devam eden çatışmalarda parmağının olduğu ortaya çıktı. Guardian’ın haberine göre, Global Witness isimli insan hakları grubu, 53 milyonluk nüfustan yarısının ana haber kaynağı olarak Facebook kullandığı Myanmar’da, platformun etnik nefreti ve bölücülüğü nasıl beslediğini gözler önüne serdi. Haugen’ın ifşa ettiği yazışmalarda, Facebook’un nefret söylemlerinin geçtiği gönderilerin yüzde 5’inden azına, şiddete teşvik olarak kabul edilen içeriklerin ise yüzde 1’inden azına yaptırım uyguladığı belirlenmişti.
Facebook Myanmar’da çatışmaların fitilini ateşledi
Araştırmada Facebook’un Arakan’daki katliama yardım ettiğinin de tespit edildiği de hatırlatılmıştı. Hazırlanan rapora göre Facebook, 2018’de Müslümanların camilere silah stokladığına dair bir dizi yalan bilgiyi kaldırmak yerine ön plana çıkardı. Bu içerikler kısa sürede yayıldı ve zaten gerginliğin olduğu bölgede toplumsal şiddeti daha da artırdı. İddialar üzerine Facebook olayla ilgili bağımsız bir soruşturma yürüterek sitenin çevrimdışı şiddeti daha da artırdığını kabul etti. Arakan’daki soykırımda sadece 2018 yılında 24 bin Müslüman katledildi. Yüzbinlerce Müslüman ise yaşadığı ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.