Anas Jibran kızı yeniden yürümeyi öğrenirken oldukça korumacı görünüyor. Jibran, 5 yaşındaki kızının uzvunu kaybettiği günü çok iyi hatırlıyor. Kızı Reem Anas koltuk değnekleri yardımıyla yürüyebiliyor. Hemşire sol bacağına yeni bir protez taktı.
Reem Anas ve babası, Suriye’nin İdlib kentinde Termanin adlı köylerinde yaşıyorlardı. Jibran, “25 Ocak 2016 günü, köyümüze Ruslar hava saldırıları düzenledi. Saat, akşam 4’tü ve 15 dakika boyunca hızlı hızlı yürüdüm. Geri döndüğüm zaman, evimi çatısı çökmüş bir halde buldum. Karımı ve bir yaşındaki bebeğimi kurtarmak için çöken tavanı kaldırmaya çalıştım, ancak çok ağırdı.” diyerek o günü ayrıntılarıyla anlatıyor.
Jibran, şoktan baygılık geçirmiş. Uyandığında, karısının ve bebeğinin canlı olarak gömüldüğü söylenmiş. Sadece 5 yaşındaki kızı canlı kurtulmuş ve onun da durumu kritikmiş. Jibran bir yabancının insaniyetine, merhametine güvenmiş ve o yabancı, Reem’in babası gibi yaparak Türkiye sınırından Gaziantep’e geçmelerine yardımcı olmuş. Aynı kişi Reem’e başka bir isim vererek onu bir rehabilitasyon merkezine teslim etmiş.
Orada Doktor Hamza Diab, ampütasyon (uzuv kesme) ameliyatı yapan uzman, Reem’in sol bacağını kesti. Herhangi bir kesin istatistik bulunmamasına karşın Diab, 16 bin ile 20 bin arasında insanın savaşta bombalamalar sonucunda kolunu ya da bacağını kaybettiğini söylüyor. Diab, “savaştan önce yılda 1 defa ampütasyon vakası görürdüm. Şimdi ayda yaklaşık 60 vaka görüyorum. Beş yaralı insanın aynı günde uzvunu kestiğim bir gün yaşadım, bunlardan üçü çocuktu.” dedi.
Uzvu kesilen insanlar, Gaziantep’te fiziksel terapi almaya devam ediyorlar. Yıllardır yaşanan savaşta en az 1.9 milyon Suriyeli yaralandı. Ancak Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, yaralı insanları ve çocukları Esed rejimini karalamak için yapılan medya kampanyasının bir parçası olduğunu iddia ediyor. Jibran bakana cevaben 1 aylığına İdlib’te yaşamasını ve neler olduğunu kendi gözleriyle görmesi teklifinde bulundu.