Birleşmiş Milletler’deki Afrika Kökenli İnsanlar Çalışma Grubu, ABD’de polisin siyahları öldürmesiyle ilgili raporunda Amerikan polisine sert eleştiriler yöneltti. Raporda, “Siyahların polisler tarafından öldürülmesi geçmişte siyahlara yönelik ırkçı linç terörünü andırıyor” ifadeleri kullanıldı.
Charlotte ve Oklahoma’da silahsız siyahların polis tarafından öldürülmesine tepkiler sürerken, BM çatısı altındaki Çalışma Grubu, ABD’deki polisin tutumunu 19. ve 20. yüzyılın ırkçı davranışlarıyla kıyasladı.
Raporda, “Modern polis cinayetleri, ve bu cinayetlerin yarattığı travma geçmişteki ırkçı linç kültürünü andırıyor” denildi.
Eşit Adalet Girişimi’nin 2015’te yayınladığı araştırmaya göre 1877-1950 arasında Amerika’da 3 bin 959 siyah öldürüldü.
Çoğu, beyazlar tarafından asılarak katledildi.
1950 sonrası ABD’de siyah hakları konusunda reformlara imza atılsa da BM Çalışma Grubu, Afro-Amerikan halkının insan hakları konusunda ‘aşırı derecede kaygılı’ olduğu notunu düştü.
5 kişilik çalışma grubunun Başkanı Ricardo A. Sunga, “Sorunun kökeni, kanıtların varlığına rağmen şüphelilerin sorumlu tutulmamasında yatıyor. Özellikkle de polis memurlarının sorumlu tutulduğu vakaların sayısının azlığı bizi kaygılandıyor” dedi.
Raporda da siyahları öldüren polislerin ceza almamasına dikkat çekilirken, olayla ilgili ilk soruşturmanın da polis departmanı tarafından yapılmasının yargı sürecinin polisin lehine ilerlemesine neden olduğu vurgulanıyor.
BM Çalışma Grubu raporunda buna çözüm olarak, güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı ya da insanları öldürdüğü vakaları takip edecek ‘ulusal bir sistem’in geliştirilmesini öneriyor. Bu sayede siyahlarla güvenlik güçleri arasında güvenin tesis edilebileceği yorumunu yapıyor.