Birleşmiş Milletler (BM) Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez Morales, Yunanistan’a deniz yoluyla ulaşmaya çalışan en az 17 bin göçmenin geri itildiğini duyurdu. Morales, göçmenlerin Türkiye’ye yollandığını bildirdi. Brüksel merkezli Avrupa Sığınmacılar ve Sürgünler Konseyinin (ECRE) sitesinde “Geri İtme Uygulamaları” raporu yayımlandı. Raporda, Morales, mülteci ve göçmenleri geri itmenin, Avrupa ülkelerinde fiili devlet politikası haline geldiğini ve uluslararası kuruluşların uyarılarına rağmen bu uygulamanın devam ettiğini ifade etti. Morales, bu tür uygulamaların üzerini örtmeye yönelik teşebbüsler karşısında uluslararası camiayı uyardı. Raporda, Avrupa ülkelerinden Yunanistan, Estonya, Finlandiya, İngiltere ve Fransa’nın, deniz yoluyla ülkelerine geçmeye çalışan göçmenleri geri yollamaya yönelik uygulamaları ele alınırken, Avrupa’nın dışında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Dominik Cumhuriyeti’nin geri itmeleri incelendi.
Başvurular Türkiye’ye yönlendiriliyor
Raporda, Yunanistan’ın uygulamalarına geniş yer verildi. Afganistan, Bangladeş, Pakistan, Somali ve Suriye’den ülkeye sığınma başvurusu yapanların Haziran 2021’den bu yana “üçüncü güvenli ülke” kapsamında Türkiye’ye yönlendirildiği, şimdiye kadar 6 bin 400’ün üzerinde başvuru talebinin olumsuz karşılandığı aktarıldı. Kara sularından ülkeye geçmeye çalışan göçmenleri geri itmenin ise devlet politikası haline geldiği vurgulanarak, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin son verilerine göre 2020-2021 döneminde yaklaşık 540 geri itme vakasının yaşandığı, en az 17 bin göçmenin zor kullanılarak Türkiye kara sularına itildiği bilgisi paylaşıldı. Raporda, Yunanistan’ın son 2 yılda sığınmacıları reddetme oranının yüzde 126 arttığı da kaydedildi. Raporda, Yunan hükümetinin geçen yıl çıkardığı yasanın ardından Yunan kıyılarında mahsur kalan göçmenleri kurtarmaya yönelik gönüllü kuruluşların faaliyetlerinin sınırlandırılması veya şartlara bağlanmasından bahsedildi. GKRY’nin Lübnan hükümetiyle Mart 2020’de imzaladığı “göçmenleri geri döndürme” anlaşması da raporda yer alırken, GKRY’ye teknelerle geçmeye çalışan çok sayıda göçmenin geri yollanırken zorla ailelerinden ayrıldığı kaydedildi.
Yunan asıllı Hukuk Profesörü de Yunanistan’ı eleştirdi
Oxford Üniversitesinde görevli Yunan asıllı Hukuk Profesörü Pavlos Eleftheriadis, Yunanistan’ın bu tutumunu eleştirdi. Profesör Eleftheriadis, Politico gazetesinde, “Hukukun üstünlüğü Yunan sularında batıyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı. “Son yıllarda Yunan yetkililerce gerçekleştirilen yasa dışı geri itmelere ilişkin yüzlerce durum rapor edildi” ifadelerini kullandı. Yunan hükümetinin hem tüm bu raporlar yanlış iddiasını hem de bunları Türkiye’nin propagandası gösterme çabalarını hatırlattı. Yazısında söz konusu raporların Miçotakis hükümeti göreve gelmeden önce ortaya çıkmaya başladığı bilgisine de yer veren Pavlos Eleftheriadis, 2020 yılı Mart ayı başından itibaren ise geri itme yapıldığına dair tespitlerin arttığını belirtti.