Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin hükümetteki ‘en yakını’ olarak bilinen İçişleri Bakanı Claude Gueant, 22 Mayıs’ta bir radyoda yaptığı açıklamada, Fransa’da okullarda başarısız olan öğrencilerin 3’te 2’sini göçmen çocuklarının oluşturduğunu iddia etmişti. Bu iddiayı 25 Mayıs’ta Ulusal Meclis genel kurulunda da tekrarlayan Gueant, ifadelerinin temelinde Fransız Devlet İstatistik Kurumu’nun (NSEE) 1995 yılı verilerinin bulunduğunu söylemişti.
Sol muhalefet partileri, medya ve emek sendikaları, “aşırı sağcı seçmene hoş görünmek için yabancı göçmenlerin hedef gösterildiğini” savunarak bu ifadeleri eleştirmişlerdi. Tepkiler karşısında ilk haftalarda sessiz kalmayı yeğleyen INSEE, kurum çalışanlarını temsil eden emek sendikaları ve medyanın baskısı üzerine dün bir basın açıklaması yayımlamak zorunda kaldı.
Yapılan açıklamayla, verilerin İçişleri bakanı tarafından çarpıtıldığını itiraf eden INSEE, Fransa’da göçmen çocukları arasında okulları diplomasız terk etme oranının bakanın iddia ettiği gibi 3’te 2 değil, sadece yüzde 16 oranında olduğunu bildirdi.
Bükreş’te basına açıklamalarda bulunan Romanya Başbakanı Ponta, ‘Dayanışma hem hak, hem de yükümlülük demektir. Eğer aynı yükümlülüklere sahip olmamızı istiyorlarsa, bize aynı hakları da vermeleri gerekiyor. Romanya, Schengen konusunda haksızlığa uğradı. Şimdi bizden dayanışma isteyen ülkeler, Schengen’e katılmamızı erteleyip duran ülkelerdir’ dedi.
Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa’nın üzerindeki krizini çözmeye yönelik kapsamlı bir planı Çarşamba günü açıklayacak. Bu çerçevede İtalya, Yunanistan ve Macaristan’daki 160 bin mülteci başka bir yere yerleştirilecek.
Reuters’ın haberine göre bu mültecilerden 6 bin 351’ini Romanya’nın kabul etmesi istenirken; Almanya 40 binin, Fransa da 30 binin üzerinde mülteci kabul edecek.
Ponta, Romanya olarak mevcut tesislerinde bin 500 kadar mülteciye barınma sağlayabileceklerini söyledi.