Birleşmiş Milletler (BM) Suriyeli 50 bin çocuğun Lübnan’da kayıtsız yaşamaya mahkûm olduğunu kaydetti. Dünya genelinde kişi başına düşen mülteci sayısı ele alındığında listenin ilk sıralarında yer alan Lübnan, 1915’te Mülteci Sözleşmesi’ni imzalamadığından BM’nin Suriyeliler için kamp kurmasına izin vermiyor.
Çalışma hakları bulunmayan Suriyeliler için Lübnan’da hayat oldukça zor. Beyrut’taki Suriye büyükelçiliğine giderek oturum kâğıtlarını yenilemek dahi onları korkutuyor. Zira işlemlerin ağırlığı ve ilkel metotlarla ilerlemesi sığınmacıları yıldırıyor.
Makedonya sınırındaki Yunan kasabası İdomeni’de kurulan mülteci kampında kalan yaklaşık 10 bin mülteci, sınırın açılmasını beklemeye devam ediyor. Mültecilerden bazıları, medyanın artık kendilerine yeterince ilgi göstermediğini savunarak, kartondan kameralar ve mikrofonlarla kendi röportajlarını yapmaya başladı.
Mustafa Ömer ve arkadaşları, sahte kamera ve mikrofonlara sorunlarını anlatıyor, kendi aralarında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve Avrupa Birliği zirveleri düzenliyor; bu sayede dünyaya yeniden seslerini duyurmayı umuyorlar. Suriye, Irak ve Filistin’de insanların bir kez öldüğünü, burada beklerken her gün, her saat öldüklerini söyleyen Ömer, “Gerçek haberler bize aylardır çözüm bulamıyor. Belki sahtesi sığınmacıların sorunlarına çözüm olur. Ne Birleşmiş Milletler’den ne de Avrupa Birliği’nden çözüm bulamadık” diye konuştu.